-
6. جریان انجمن حجتیه
این انجمن یک تشکل مذهبی است که هدفش مبارزه با بهائیت است. -
رهبری آن را از سال 1332 ه.ش، شیخ محمود ذاکرزاده تولایی، معروف به شیخ محمود حلبی در اختیار داشت که در نهضت ملیشدن صنعت نفت نیز فعال بود.
-
دغدغه اصلی این انجمن، مبارزه با بهائیت بود که توانست در دوران پهلوی جوانان زیادی را به تشکیلات خود جذب کند.
-
شاید بتوان گفت که این انجمن، در مقطعی، قویترین تشکیلات نیروهای مذهبی بود که چون در سیاست دخالت نمیکرد، توانست در سراسر کشور فعال شود و طمع نیروهای امنیتی و اطلاعاتی رژیم پهلوی را به خود جلب کند و از این طریق توانستند در این شبکه مذهبی نفوذ و اقدامات نیروهای انقلاب به رهبری امام (ره) را در بین توده مذهبی جامعه، کماثر کنند
-
این انجمن پس از انقلاب، سه گروه شدند:1. گروهی به انقلاب پیوستند، 2. عدهای نسبت به آن بیتفاوت بودند 3. و گروهی نیز در برابر آن صفآرایی کردند.
-
ترویج روحیه فردگرایی و غفلت از بُعد اجتماعی و سیاسی اسلام، ترویج معنویت و مهدویت و اسلام بیخطر و خنثی، غفلت از نقش رژیم پهلوی و آمریکا در ترویج بهائیت و اینکه دشمنان اصلی اینها هستند و بهائیت چیزی جز وسیله دینزدایی آنها نیست و... باعث شد که انتقادات تندی از سوی روحانیان انقلابی و در رأس آن امامخمینی (ره)، نسبت به این تشکیلات وارد شود
-
شیخ محمود حلبی پس از این انتقادات، تشکیلات را در سال 1362 ملغی اعلام کرد، ولی برخی نیروهایش تشکیلات را حفظ کردند و به فعالیت زیرزمینی خود ادامه دادند
-
از نخستن کتابهای منتشرشده در افشای ماهیت و عملکرد این انجمن و ارتباط برخی مسؤولان ارشد آن با ساواک و رژیم پهلوی، میتوان کتاب «در شناخت حزب قاعدین» ( نوشته عمادالدین باقی) را نام برد که نویسندهاش در دهه هفتاد، از نظراتش برگشت و از خدمات شیخمحمود حلبی تقدیر کرد. «جریانشناسی انجمن حجتیه»(انتشارات وثوق قم)، «از انجمن پیروان قرآن تا انجمن حجتیه»(نوشته حیدر رحیمپور ازغدی، انتشارات طرح فردا) و «از انجمن معارف تا انجمن حجتیه»(انتشارات بوستان کتاب قم) از جمله کتابهای مفید در نقد این جریان مذهبی است
-
7. جریان دفتر فرهنگستان علوم اسلامی
جریان فرهنگستان علوم اسلامی(آکادمی علوم اسلامی)، در اوایل انقلاب، در قم تاسیس شده بود. -
این مرکز علمی، توسط حجتالاسلام سیدمنیرالدین حسینی الهاشمی، فرزند آیتالله آقا سیدنورالدین حسینی الهاشمی، از مراجع تقلید شیراز که فعالیتهای علمی و سیاسی و اجتماعی زیادی هم داشت، در قم پایهگذاری شد.
-
استاد سیدمنیرالدین حسینی که در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی هم نقش داشته و از شاگردان امام(ره) و هممسیر با نهضت ایشان بوده است
-
او در تئوریسازی و نظام حکومت اسلامی تأملات فراوانی داشت و مبانی فلسفی صدرایی را در عرصه نظامسازی برای انقلاب اسلامی، شکلگیری انقلاب فرهنگی واقعی و حضور حداکثریِ دین در زمینههای مختلف، ناکارآمد میدانست.
-
معتقد بود باید فلسفه جدیدی ابداع کنیم. وی با تأملات فراوان، فلسفهای ابداع میکند و بر اساس آن، به تبیین نظام ولایت فقیه و همچنین یک نظام سیاسی ـ اجتماعی میپردازد
-
البته این طرح، هنوز یک جریان مدون، دقیق و نظاممند نیست، و بعضی از مباحثی را که مطرح میکنند، شاید فقط خودشان دقیقاً میدانند که چه میخواهند بگویند.
-
استاد سیدمنیرالدین، شخصیتی خوشفکر، نظامساز، تئوریپرداز و صاحب نظریه بود ولی اجل فرصت ادامه تحقیقات و تجربه در اجتماع را به او نداد. ایشان در سال 1379 درگذشت.
-
هماکنون این جریان را حجتالاسلام سید محمدمهدی میرباقری هدایت میکند.
-
از دیگر شخصیتهای دفتر فرهنگستان علوم اسلامی، میتوان حجج اسلام علیرضا پیروزمند، عبدالعلی رضایی، جعفر حسینیان، مصطفی جمالی، صدوق، جعفرزاده و... را نام برد.
-
«تولید علم دینی»، «توسعه اسلامی»، «نقد مدرنیته و غرب» و «احیای تمدن اسلامی» از جمله دغدغههای این جریان فکری است
-
غالب منشورات این دفتر، بهصورت محدود و داخلی، تکثیر و توزیع شده است که غالب سخنان استاد سیدمنیرالدین شیرازی و سیدمحمدمهدی میرباقری، از جمله آنهاست. «نهضت تولید علم از منظر فرهنگستان علوم اسلامی» (جعفرزاده)، «تحلیل تکنولوژی و ماهیت آن» و «مهندسی تمدن اسلامی، الزامات و موانع» (رضایی)، از جمله آثار اعضای هیات علمی این جریان است که تا حدی بیانگر تفکرات این جریان علمی و مذهبی است.
-
8. جریان حوزه و روحانیت:
-
امتیاز این جریان نسبت به موارد دیگر، اتصال تاریخی طولانی با مردم است.
-
همچنین با توجه به دینیبودن مردم، روحانیت این امتیاز را دارد که امکان تاثیرگذاری بر مردم را داشته باشد.
-
اثرگذاری جریانهای دیگر معمولاً کُند و زمانبَر است. تجربه تاریخی ثابت کرده است چنانچه فاصلههایی بین جریانهای اجتماعی با روحانیت و مرجعیت ایجاد شود، در صحنه عمل، منتهی به عقیمشدن اجتماع و بروز انحرافات جدی در جامعه خواهد شد.
-
البته این جریان هم در درون خود دارای طیفهای زیادی است.
-
در مباحثی چون نظام سیاسی، رفتار سیاسی، نقش زن در اجتماع، دانشهای جدید، نحوه مواجهه با غرب و دستاوردهای آن، میراث کهن ملی، و... شاهد اختلافاتی در این جریان هستیم.
-
شاید بتوان این جریان در دوره معاصر را به سه دسته تقسیم کرد:
-
الف) جریان انقلابی
شروع جدی این جریان را میتوان فعالیتهای امامخمینی(ره) و ارائه نظریه ولایت فقیه از سوی ایشان دانست. -
این جریان بهشدت قائل به حضور اجتماعی و سیاسی دین است و از منتقدان جدی عزلتنشینی علما و سکوت حوزه در قبال مسائل جامعه و جهان است تا بدانجا که امامخمینی(ره) در این راستا، برای حضور دین در جامعه و تشکیل جامعه اسلامی، با حکومت ضد دین پهلوی به مبارزه برخاست و نهایتاً موفق به تشکیل حکومت اسلامی شد.
-
این جریان عمدتاً توسط یاران و شاگردان امام(ره) و برخی شاگردان درس فلسفه و تفسیر علامه طباطبایی(ره) مانند شهیدمطهری، شهیدبهشتی، شهیدمفتح، شهیدباهنر، و حضرات آیات خامنهای (رهبر معظم انقلاب)، منتظری، موسوی اردبیلی، فاضل لنکرانی، ابراهیم امینی، مصباح یزدی، نوری همدانی، جوادی آملی و... در حوزه های علمیه و سراسر کشور تبیین و تبلیغ میشد.
-
البته تنوع و تکثر در این جریان هم فراوان است، ولی ویژگی مشترک همه آنها اعتقاد به حضور سیاسی و اجتماعی دین در جامعه و توجه به جامعیت و همه ابعاد دین است. اگرچه هم عدهای از آنها مانند آیتالله منتظری نتوانست تا آخرِ خط با این جریان بمانَد
-
ب. جریان سنتی
این جریان تمایل به نقشآفرینی و حضور سنتی روحانیت در جامعه دارند و غالباً بدان بسنده میکنند. -
شاید بتوان امثال آیتالله گلپایگانی در ایران و آیتالله خویی در عراق را از چهرههای شاخص این جریان دانست. غالب شاگردان برجسته این اساتید نیز از شیوه و مشی اساتید خود پیروی کرده و چندان تمایل به حضور اجتماعی و سیاسی همهجانبه دین در جامعه ندارند.
-
همین امر باعث شده است تا تأثیرگذاری فراوانی بر بدنه سنتی جامعه و حوزه داشته باشند
-
ج. جریان ساختارشکن
شخصیت فقهی و علمی برجسته و قابل توجهی نمیتوان در این جریان یافت و بیش از اینکه یک جریان فکری باشند، جریانی کاملاً سیاسی هستند که مواضع فقهی هم میگیرند. -
نماینده شاخص این جریان، آیتالله یوسف صانعی است. ایشان غالباً فتاوایی صادر میکند که در تاریخ فقه شیعه سابقه نداشته است.
-
شاید امثال محسن کدیور و محمدتقی فاضل میبدی را بتوان چهرههای جوانتر این جریان دانست که در مواضع آنها، شیفتگی به غرب و تلاش برای سازگاری با مبانی نظری فرهنگ غرب مانند لیبرالیسم و حقوق بشر موج میزند.
نکاتی درباره معماری منازل در مناطق جنوب کشور
دبستان دکتر محمود افشار
دبستان هدایت
روش مذاکره قدرتهای بزرگ
سفرنامه قونیه 3
سفرنامه قونیه 2
سفرنامه قونیه
انساندوستی!
رابطه علم و تهذیب نفس
عدم ورود دین داران به عرصه های مهم و پیامدهای آن
[عناوین آرشیوشده]
بازدید دیروز: 262
کل بازدید :441416
اندکی از آنچه ذهن ما را پر کرده ... طلبه حوزه علمیه خادم اهل بیت علیهم السلام
رادیو معارف [102]
تفسیر نور [73]
شبکه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف [202]
پایگاه آیت الله سیستانی مدظله العالی [136]
پایگاه آیت الله مکارم [193]
پرسمان [101]
مکتب السید محمد باقر المهری [120]
فرهنگستان زبان فارسی [285]
الغدیر(اشکنان) [182]
[آرشیو(10)]
معضلی به نام دانشگاه آزاد
کمک
شب عید
وحدت
سیزده به در...س
بهار من نیامد
9 ربیع
عشق
سفرنامه عمره 1386
. کشکو ل
اشعار
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
بهار 1386
پاییز 1385
فروردین 91
بهمن 90
دی 90
مهر 90
تیر 90
خرداد 90
اردیبهشت 90
اسفند 89
دی 89
آذر 89
مهر 89
خرداد 89
آبان 88
تیر 88
فروردین 88
بهمن 87
شهریور 87
تیر 86
خرداد 86
بهار 91
تابستان 91
پاییز 91
زمستان 91
بهار 92
پاییز 92
زمستان 92
بهار 93
زمستان 94
تابستان 95
بهار 97
پاییز 97
آب وآتش
یک روحانی
دولت عاشقی(کبوتر بین الحرمین)
تا آسمان
حامد
میثم رشیدی
دانشناپذیر
استاد بابایی(رئیس انجمن قلم حوزه)
منتظرم تاکه اوبرگردد
فانوس
آینه جادو(سید ابوالفضل محمدی)
کیمیای قلم
حدیث نفس
انتظار(محمد علی پناهی )
خلوت دل
نازترین احساس
مکتب امام صادق علیه السلام
گریبان فطرت
مهرستان
کلبه عاشقی
دانلود دانلود نرم افزار و مقاله