-
سوسیالیسم اسلامی
مصطفی السباعی دانشمند سوری در کتاب «اشتراکیة الاسلام» (1959) قوانین و مبادی اسلامی را بهترین اساس برای تشکیل جامعه سوسیالیستی در کشورهای اسلامی میدانست.
او در مقدمه کتابش میگوید: احکام و قوانینی که در شریعت اسلام برای تنظیم مسأله مالکیت و تحقق مسئولیت اجتماعی (تکافل اجتماعی) وضع شده است، نام آن را «اشتراکیة الاسلام» میگذارم، زیرا هدف سوسیالیسم در نظارت و کنترل دولت بر فعالیت اقتصادی افراد در شریعت اسلام هم به خوبی دنبال میشود. او اصراری بر نام سوسیالیسم اسلامی نداشت بلکه نامهای دیگری از قبیل «عدالت اجتماعی»، «تکافل اجتماعی» و «ستیز با فقر» را هم ذکر میکند اما به گفته او به جهت اهمیت و علاقهای که مردم به سوسیالیسم برای نجات از مشکلات اجتماعی از خود نشان دادهاند، این نام را انتخاب کرد. (السباعى، مصطفی، التکافل الاجتماعى فى الاسلام، ص 10 – 12)
سوسیالیسم اسلامی توسط برخی از تحصیلکردگان الازهر و تحت فشار حکومت ناصر ومتأثر از اندیشههای مصطفی السباعی، در مصر تعقیب شد.
سوسیالیسم اسلامی یک جریان انقلابی و در مقابل حکومتهای عربی نبود، بلکه جریانی اصلاح طلب و سازشکار در مقابل حکومت به حساب میآمد. ویژگی دیگر این رویکرد در این بود که مثل سوسیالیسم عربی، روحیه قومپرستانه داشت اما هدفهای سوسیالیسم را در درون اسلام جستجو میکرد.
البته در مقابل سوسیالیسم اسلامی سباعی مخالفتهایی از سوی جریانات اسلامی و بخصوص سید قطب انجام شد. سید قطب وجود برخی از مشترکات بین اسلام و سوسیالیسم را هیچ گاه مایه یگانگی و وحدت این دو نظام فراگیر نمیداند.
-
چپ گرایان مدرن جدید عربی
در دهه هفتاد م نظریه پردازان چپ مارکسیستی به قرائت های چپ گرایانه از میراث و واقعیت عربی و اسلامی پرداختند .محمدعابد الجابری از مهمترین چپ گرایان عرب درحوزه اندیشه بود. وی با بهره گیری از نظریات اندیشمندان نو مارکسیستی مانند آلتوسر و جورج لوکاچ در پی قرائت نو از سنت برامد.
-
جریان چپ و سوسیالیسم در ایران
-
منابع:
1. جریانشناسی چپ در ایران، حمید احمدی حاجیکلائی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، 1387
2. تاریخ جنبش کمونیستی در ایران، سپهر ذبیح (ایرانی مقیم آمریکا با گرایش ملیگرایانه آمریکائی، ترجمه محمد رفیعی، تهران، مؤسسه مطبوعاتی عطائی، 1364
3. شورشیان آرمانخواه، مازیار بهروز (ایرانی مقیم آمریکا و از اعضاء سابق حزب توده،
4. تاریخ سیساله ایران، بیژن جزنی (از عناصر نظریهپرداز مبارزات چریکی چپ در ایران؛ این کتاب از جامعیت بهتری برخوردار است)، جلد 1و2، تهران انتشارات رحمن، 1357
5. چپ و چپگریان در جهان اسلام، جمعی از مؤلفان، انتشارات کتاب مرجع، 1389
6. پنجاه سال فراز و فرود حزب توده ایران، محسن مدیرشانهچی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1388.
-
اصطلاح چپ
ریشه این اصطلاح به انقلاب فرانسه بازمیگردد؛ کسانی که در سمت چپ پارلمان مینشستند، مخالف سلسله مراتب سنتی قدرت بودند و از اصلاحات رادیکال پشتیبانی میکردند.
-
اصول کلی در گرایش چپ
در ادبیات سیاسی غالبا چپها شامل نیروهای انقلابی و خواهان دگرگونیهای سریع اساسی بودهاند که به برقراری عدالت اقتصادی، برابری، تاکید بر انترناسیونالیسم ضد استعماری و بهرهگیری از روشهای انقلابی مشهورند و خواهان نظارت دولت بر اقتصاد و مبارزه با سودجویی سرمایهداری بودهاند.
گروههای چپ، اعتقاد به مسئولیت دولت در مورد تأمین بخشی از رفاه مردم، اعتقاد به برابری و نفی امتیازات طبقاتی و اشرافی و باور به عدالت اجتماعی، طرفداری از تودههای محروم، رد احترام به سنت و نفی حجیت سنت دارند.
بنابراین عنوان چپ به گروه کثیری از کمونیستها و سوسیالیستها و نیز احزاب گوناگون از حزب کمونیست مائو در چین گرفته تا حزب سوسیال دمکرات جمهوری فدرال آلمان اطلاق شده است.
-
مقصود از جریان چپ:
جریان چپ به معنای خاص ودقیق، به آن دسته از گروههای مارکسیست- لنینیست یا کمونیست اطلاق میشود که طرفدار سرنگونی انقلابی و قهرآمیز نظام سیاسی اجتماعی موجود و نشاندن یک دولت سوسیالیستی مطابق الگوی شوروی یا الگوی دیگر به جای آن بودند. همچنین این کاربرد شامل احزاب و گروههای سوسیالیستی که به آراء و اندیشههای مارکس وفادار بوده هر چند روش قهرآمیز نداشته باشند هم میشود.
-
سوسیالیسم در ایران
نخستین آشنائی با افکار سوسیالیستی در ایران از طریق مکتوب: مقالهای در روزنامه اختر چاپ استانبول (اسفند 1258)
بعدها از طریق مقالاتی در باره سوسیالیسم در روزنامه ایران ارگان حزب دموکرات ایران
از اوائل قرن چهارده هستههای مطالعاتی مارکسیسم در قالب احزاب، سازمانها و گروههای چپ فعالیتها شکل گرفت
-
دورههای فعالیت جریان چپ
1. از مشروطیت تا دهه 1320
2. جریان چپ در دهه 20 و 30
3. در دهه 40 و 50 (تا پیروزی انقلاب اسلامی)
4. جریان چپ پس از پیروزی انقلاب اسلامی
-
جریان چپ از مشروطه تا دهه 1320
در اواخر حکومت قاجار حضور کارگران و مهاجران ایرانی در قفقاز و باکو و جذب آنها در شاخه تشکیلات سوسیال دموکرات روسیه در قفقاز.
سازمان «همت» حلقه واسط بین کارگران ایرانی مقیم قفقاز و حزب سوسیال دموکرات روس بود. سازمان سوسیال دموکرات ایران (یا اجتماعیون- عامیون) توسط سازمان همت در قفقاز پیریزی کرد. آنگاه شعبههائی از آن در چند شهر ایران تأسیس شد.
مثل انجمن مخفی مرکز غیبی در تبریز که مجاهدان خوانده میشدند. ونیز فرقه اجتماعیون- عامیون تهران که توسط حیدرخان افشار (عمواوغلی) سازماندهی شد. اعضاء این انجمن در تهران: ملکالمتکلمین، سیدجمالالدین واعظ اصفهانی، محمدرضا مساوات، میرزایحیی دولتآبادی، شیخ ابراهیم تبریزی، و ....
اجتماعیون عامیون (ترجمه سوسیال دموکرات) مرامنامه فکری سوسیالیستی داشتند و ترور سیاسی را برای از بین بردن مخالفین خود لازم میشمردند.
-
جریان شناسی سوسیالیسم در دنیای اسلام
-
1. از جهت دیدگاه ها و اندیشه اجتماعی
-
2. از جهت مبانی نظری
-
3. از جهت روش شناسی
-
4. از جهت اهداف و کارکردها
-
چیستی سنت و ویژگی های آن
-
سنت میراث گذشته
الجابری مقصود خود از سنت را اینچنین بیان میکند: منظور از سنت به همان سان که در گفتمان نهضت عربی نوین و معاصر مشخص است، همان عقیده و شریعت، زبان، ادبیات، هنر، کلام، فلسفه، تصوف و… البته پیش از عصر انحطاط است. (محمد عابد الجابری، التراث و مشکله المنهج (اعمال ندوه منهجیه فی الادب و العلوم الانسانیه، جمعیه البحث فی الادب و العلوم الانسانیه، دار توبقال، الدار البیضاء 1986) ص 83?)
-
طیب تیزینی سنت را اینگونه تعریف میکند: سنت در یکی از ابعاد خود به هر رخداد، اثر و فرآورده انسانی که به جزیی از گذشته بدل گشته اطلاق میشود و در بُعد دیگر، سنت، تاریخ-گذشته است که تا به امروز پیوستگی و امتداد دارد. (? طیب التزینی، من التراث الی الثوره، دار ابن خلدون، بیروت چاپ 1، 1978، ج 1، ص 242?)
-
این تعریف به تعریف حسن حنفی بسیار نزدیک است که اعتقاد دارد که: سنت یعنی هر آنچه از گذشته در چارچوب تمدن حاکم به ما رسیده است؛ (حسن حنفی، التراث والتجدید، مکتبه الانجلو مصریه، القاهره، چاپ 3، 1987، ص 11?)
در این تعریف سنت اسلامی به هر آنچه در تمدن اسلامی تولید شده است، اطلاق میشود.
نکاتی درباره معماری منازل در مناطق جنوب کشور
دبستان دکتر محمود افشار
دبستان هدایت
روش مذاکره قدرتهای بزرگ
سفرنامه قونیه 3
سفرنامه قونیه 2
سفرنامه قونیه
انساندوستی!
رابطه علم و تهذیب نفس
عدم ورود دین داران به عرصه های مهم و پیامدهای آن
[عناوین آرشیوشده]
بازدید دیروز: 51
کل بازدید :442162
اندکی از آنچه ذهن ما را پر کرده ... طلبه حوزه علمیه خادم اهل بیت علیهم السلام
رادیو معارف [102]
تفسیر نور [73]
شبکه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف [202]
پایگاه آیت الله سیستانی مدظله العالی [136]
پایگاه آیت الله مکارم [193]
پرسمان [101]
مکتب السید محمد باقر المهری [120]
فرهنگستان زبان فارسی [285]
الغدیر(اشکنان) [182]
[آرشیو(10)]
معضلی به نام دانشگاه آزاد
کمک
شب عید
وحدت
سیزده به در...س
بهار من نیامد
9 ربیع
عشق
سفرنامه عمره 1386
. کشکو ل
اشعار
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
بهار 1386
پاییز 1385
فروردین 91
بهمن 90
دی 90
مهر 90
تیر 90
خرداد 90
اردیبهشت 90
اسفند 89
دی 89
آذر 89
مهر 89
خرداد 89
آبان 88
تیر 88
فروردین 88
بهمن 87
شهریور 87
تیر 86
خرداد 86
بهار 91
تابستان 91
پاییز 91
زمستان 91
بهار 92
پاییز 92
زمستان 92
بهار 93
زمستان 94
تابستان 95
بهار 97
پاییز 97
آب وآتش
یک روحانی
دولت عاشقی(کبوتر بین الحرمین)
تا آسمان
حامد
میثم رشیدی
دانشناپذیر
استاد بابایی(رئیس انجمن قلم حوزه)
منتظرم تاکه اوبرگردد
فانوس
آینه جادو(سید ابوالفضل محمدی)
کیمیای قلم
حدیث نفس
انتظار(محمد علی پناهی )
خلوت دل
نازترین احساس
مکتب امام صادق علیه السلام
گریبان فطرت
مهرستان
کلبه عاشقی
دانلود دانلود نرم افزار و مقاله